torstai 22. helmikuuta 2018

Kasvottomat hoivakodit



Suomessa on menossa ennen näkemättömän raju rakenteellinen uudistus kun sosiaali- ja terveyspalveluja laitetaan uuteen asentoon ja tehtäviä siirtyy kunnilta maakunnille lähitulevaisuudessa. Uudistuksille varmasti on tarvetta, mutta pysyykö viranomaiset yksityisten yritysten perässä?

Yksityinen sektori tulee ryminällä alalle haistaessaan markkinaraon. Meille tulee yleensä tiettyjä mielikuvia yksityisestä palveluntarjoajasta hoiva-alalla. Kuitenkin myös yksityinen sektori on jakautunut suuryrityksiin ja pienempiin hoiva-alan yrityksiin. Näistä on myös Rovaniemellä ja Lapissa hyviä esimerkkejä. Olen Rovaniemellä perusturvalautakunnan jäsen ja olen saanut seurata koko siellä olo ajan Kevätportin episodia. Kasperikoti Oy oli yksityinen pk-yritys ja toimi kannattavasti ja vastuullisesti Rovaniemellä kahdessa yksikössä. 2016 Esperi Care Oy/Esperi Group osti koko osakekannan ja määräysvallan yhtiöstä.

Omistajavaihdoksen jälkeen isäntä on tullut taloon ja alkanut saneerata omistajansa tahdon mukaisesti yritystä tuloskuntoon. Tämä näkyy jo vuoden 2016 tilinpäätöksessä, jossa liikevoittoa kertyi lähes 13% enemmän kuin aikaisempina vuosina, jolloin toiminta oli ollut kannattavaa ja asiakkaatkin tyytyväisiä.  Silloin tulosta kertyi 10,8-17,9% liikevoitolla reilu 140 000e, mikä on hyvä luku 1-1,6 miljoonan euron liikevaihdon yritykselle. 2016 tulos oli jo 423 000 euroa. Samaan aikaan ongelmat hoitokodissa ovat lisääntyneet radikaalisti. 2017 vuoden aikana ”kriisipalavereita” on pidetty jos jonkinlaisilla kokoonpanoilla niin hoitokodissa kuin kaupungintalolla. Myös Avi on tehnyt omia tarkastuksia ja viimeisimpänä aiheesta on tehty kantelu Valviralle.

Samaan aikaan Esperi Care OY:ssä on jatkettu yritysostoja ja muun muassa Ranuan Jukola on ostettu saman yhtiön suojiin 2017. Lapin Kansassa olevan jutun perusteella sama malli on ajettu Ranualle kuin Rovaniemelle. Asiakkaille luvataan hoidon tason säilyminen, ehkä myös perheyrityksensä myyneille yrittäjille näin on luvattu? ja kaupan jälkeen yksikkö on istutettu konsernin konseptiin, joka on käytännössä hyvin kaukana heidän arvoistaan lämminhenkisyys, luotettavuus, avoimuus ja asiakaskeskeisyys. Viimeinen arvo tuloksellisuus on tainnut nousta ainoaksi arvoksi. Pääomasijoittajalle tyypilliseen tapaan yhtiössä otetaan ”löysät pois” ja tuloskunto viritetään lyhyen aikavälin voittojen maksimoiseksi pitkän aikavälin tuottojen ja hoidon tason kustannuksella. Tämä on hyvin tyypillinen tapa toimia pääomasijoitusmarkkinoilla.

Yhtiöt toimivat lainmukaisesti ja vetoavat noudattavansa kaikkia pykäliä. Näin varmasti onkin, mutta silloin kun tehdään vain laissa vaadittu minimi ja vielä minimimitoituksilla kaikki porsaanreiät hyödyntäen, niin se ei voi olla oikeudenmukaista toimintaa. Esimerkkinä Ranualla irtisanottiin oma keittiö ja siivooja, jotka olivat aktiivisia osallistujia Jukolan arkeen. Nyt ne on korvattu pussiruualla, jonka olemassa olevat hoitajat lämmittää. Myös retkiä on säästösyistä karsittu ja ulkoilujen määrää vähennetty. Kodinomaisuus ja lämminhenkisyys on tällaisesta toiminnasta kaukana. Sen sijaan omistajansa pääomasijoittajan suuntaan yhtiö on toiminut mallikkaasti.

Esperi Care OY on yhdistetty Esperi Care Holding Oy  konserniin johon myös Kasperikoti Oy ja monia muita yhtiöitä on fuusioitu. Yhtenä yrityksenä tässä konsernissa on E Hoiva Holding 3 yhtiö, joka muista tytäryhtiöistä poiketen sijaitsee Luxemburgissa. Näin ollen nykyistä ja tulevaa tulosta on hyvin vaikea arvioida monipolvisen konsernirakenteen vuoksi. Mahdollisilla siirtohinnoitteluilla, brändivuokrilla ja tilavuokrilla tuloksia voidaan pyöritellä hyvin joustavasti. ECH on hankkinut varansa lähipiiriltä, joka on lähinnä ICG PLC varainhoitoyhtiö ja sen hallinnoimat rahastot. Rahastolle ECH tilittää lainoista 12-15% korkotasoja vuosittain. Korkeat korkotasot ovat osaltaan painaneet yhtiön tulosta pakkaselle ja aggressiiviset yritysostot. 

Todellista kannattavuutta on vaikea päästä näkemään Luxenburgissa olevan tytäryhtiö E Hoiva Holding 3 S.A.R.L vuoksi. Sen tilinpäätöstietoja ei taida kovin helpolla löytää ja tuskin yhtiö niitä oma-aloitteisesti antaa.
Yhtiön toimintakertomuksessa viitataan myös Sote-uudistukseen: ”Se luo tiettyä epävarmuutta, mutta yhtiön tekemien selvitysten mukaan mahdolliset lainsäädännölliset muutokset ovat enemmän eduksi kuin, että ne toteutuisivat toiminnallisina riskeinä”. Siinä kohtaa kun kasvottomat kansainväliset pääomat ja pääoman tuottoprosentti ohjailee hoidon tarvetta, niin ollaan menossa pahasti metsään. Nyt on sotevalmistelussa oltava tarkkana!